Samstag, 28. Januar 2012

Bahcem uyuyor..

Bahcemden ilk haberler ile buradayim..
Bu ara bahcemde hareket yok.. Hava soguk.. Önümüzdeki hafta sibirya soguklari ile sifirin altinda hava sicakliklari gelecekmis.. Bahcede bu ara sadece yaprak salatalar var..gecen sonbaharda laf olsun diye ekmistim..baya oldu hani...
3kere topladik yedik..
Herhalde daha 4kere falan salata yapabilirim..Bögürtlenler ahududular, asmalar, kayisi agaci, kiraz agaci hepsi cirilciplak tabi..
Kayisi agacina kuslar yuva yaptiydi.. Yuvayi yazin yapraklardan göremiyorduk.. Simdi görünüyor.. Seneye yine oraya kuslar gelir mi acaba???. Gecen yaz bizim bahcede ögrendi minik iki kus ucmayi..terasimin durumu da tabi vahimdi.. Cünkü bir takim ihtiyaclarini kayisi agacina yakin olan terasta gideriyorlardi ve sandalyelerimizi neredeyse sabah aksam temizliyordum.;)))))
neyse minik kuslarin sesi cok güzeldi.. Onlar gelsin.. Ben temizlerim yine sandalyeleri..
Fotograflar gelecek..makinayi calistiramadim..yine pili bitik;(((

Firlatip atacagimdir bu fotograf makinasini.. Hep beni yari yolda birakiyor..:(

Ha unutmadan.. Dün markette Börülce, cicek tohumlarinin oldugu reyonu kesfetti..
Biraksam 10 paket alacak;))
3 cicekte karar kildik.. Ama bizimki hemen eve gelip ekmek istedi tohumlari..ona anlattim simdi olmayacagini.. Havalarin soguk oldugunu..tohumlarin üsüyecegini.. Bizimki tamam dedi..
Bahar gelince ekecegiz tohumlari..
Gerci bahcenin her kösesi dolu.. Bir avuc bahce.. ;)))Nereye sigdiracagiz bakalim bu cicekleri..;)

Donnerstag, 5. Januar 2012

Alo alo houston sesim geliyor mu ;) deneme bir iki...

Benim minik bir bahcem var ve bu minicik bahcede o kadar cok baharat yetisiyor ki her yil bu baharatlarla ne yapacagimi sasiriyorum..;)))
Saklama yöntemleri
1-kurutma(cay olarak yaygin..dogal sabunlarda, yine sirke ve yaga kuru baharat olarak da katilabilir, yemeklere tat verici olarak)
2- derin dondurucuda dondurarak (yemeklere koymak icin ideal)
3- sirke icinde(baharat sirkesi olarak salatalarda kullanmak amacli)
4-yag icinde (kozmetik ürün olarak kullanma amacli)
5-alkol icinde (mesela tentür veya likör yapimi icin)

Simdilik benim aklima gelenler bunlar..bu yöntemlerin hepsi her baharat icin uygun olmayabiliyor..bazi baharatlar dondurulmak yerine, kurutulmayi , ya da tam tersini kaldirabiliyor..
Ilerleyen yazilarimda bu her tür yönteme dair kendi deneyimlerime dayali bilgiler verecegim..
Özellikle 5.yöntemle son dönemde yaptigim tentürler oldukca iyi oldu..
Bu sekilde kendi tarif defterimi de online duruma getirmis olacagim..;)

Gelelim bahcemde yetisen bitkilere;

Adacayi
2 farkli cesit nane
Lavanta (yine 2 farkli cesit)
Kekik
Biberiye
Sater otu(almancasi bohnenkraut)
Mercankösk (almancasi majoran)
Tarhun otu (estragon)
Kisnis otu (koriander, cin maydanozu da deniyor)
Sogancik otu(schnittlauch)

Gül (baharat sinifina girmesede yapraklari acisindan cok degerli)
Yasemin(akdeniz yasemini)

Bögürtlen
Ahududu
Frenk üzümü johannisbeere
Türkce cevirisini maalesef bulamadigim jostabeere

Tabiki maydanoz ve dereotunu unutmamak gerek..;)
Önümüzdeki bahar fotograflar ile yetismelerini ve bu baharatlar ve meyveler ile neler yaptigimi takip edebilirsiniz..
Yazik gecen sonbahar o kadar sey yaptim ancak fotograflari ile takip etmemisim.. Bu durumda bitmis ürünün sisesini göstermenin bir alemi yok:(

Ama yine de gecen sonbahar yaptiklarima biraz göz atalim..isinma turlarina cikalim
Devami gelecek..